Chaika.ro

piaţă de idei – tâmpänien²

“Şi… cum e în Germania?”

Când îmi pun întrebarea asta, mulţi oameni aşteaptă să le dau vreun fel de adevăr universal: “în Germania e bine. E rău. E MAI bine ca la noi. Sau nu.” În schimb eu le povestesc cam ce înseamnă pentru mine să stau acolo şi cum văd totul (o leacă mai cenzurat ca pe blog). Cu un oarecare sictir şi dezinteres… la un moment dat sunt întreruptă şi mi se spune:

– Bine, bine. Dar nu mă interesează cum e Germania pentru tine… mă interesează cum e aşa în general. E mai bine să trăieşti acolo? Spune-mi aşa câteva lucruri esenţiale.

Cei mai mulţi nu pricep că aşa răspunsuri n-am cum să ofer, nu pentru că aş fi bătută în cap sau handicapată, ci pentru că ele nu există. Germania poate să fie paradisul demult căutat sau poate să fie iadul pe pământ. Lucrul ăsta e valabil şi pentru poveştile de pe tot blogul ăsta: niciodată n-am pretins că deţin ADEVĂRUL despre Germania şi niciodată n-am dorit să propovăduiesc vreun mesaj sau să încurajez o anumită atitudine. Trăitul printre nemţi mie personal nu prea îmi prieşte, de-asta mi-am dat seama. Asta nu înseamnă că nu va prii altor români din lumea asta…

Emigraţi, zburaţi, fugiţi cât vă ţin picioarele. Învăţaţi meserii noi, găsiţi-vă joburi, învăţaţi limbi… începeţi vieţi de la zero. Apoi trageţi voi concluziile. 🙂

Previous

Germania: şoc cultural nr. nici nu mai are rost să număr

Next

Povestea asta nu este inventată.

6 Comments

 1. Unii vor sa plece afara si sa dea peste un taram in care totul e perfect. Ei bine, asta e imposibil. Vrei sa pleci? Asigura-te ca poti rabda si ca poti sa progresezi pe spatele tau, prin munca ta.

 2. alex.X3S

  si eu..la inceput incercam sa le explic cam ca si tine de ce nu e bine pentru mine aici, la care eram de cele mai multe ori intrerupt cu faze .. “aa, dar tot e mai bine ca in Romania”, da, o fi mai bine ca in Romania dar asta nu inseamna ca e bine, asa ca am lasat explicatiile si sinceritatea naivilor si raspund ironic.. “pai cum sa fie, marfa frate, ca-n occident!!!”

  • Cu răspunsul ăla practic ai încheiat orice discuţie, nimeni nu mai vrea să audă nimic de la tine. 😀

   • alex.X3S

    ..BA DA! dupa raspunsul asta urmatoarea intrebare e inevitabil..”si cum sunt gagicile pe-acolo”?

 3. alex.X3S

  …alta faza e cand ma intreaba unii smecheeri ridicand o spranceana in sus “siii…cat castigi?” la care eu le spun o suma de 4 cifre mai reala sau mai umflata (cam dupa cum isi umfla spranceana smecherul cand ma intreaba)..la care el:”..aaa…ba…hahahha..baai da tu sti cati bani se FAC in Romania?”. am avut de mii de ori discutia asta cu diversi. oricum nici o persoana cat de cat serioasa nu ma intreaba cat castig eu aici.. poate doar daca lucreaza in domeniu si vrea si o sursa sigura dar atunci vine pe ocolite “si cam cat se castiga acolo”?

Leave a Reply

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén