Chaika.ro

piaţă de idei – tâmpänien²

Perfuzii de balcanism

balcanismUndeva acolo e o lume care nu ştie nimic de noi. O lume cu oameni de plastic, crescuţi în eprubetele sofisticate ale unei ţări funcţionale. Chipuri care au absolvit o şcoală, o facultate, apoi şi-au găsit un job bănos şi respectabil. Oameni care niciodată nu şi-au pus problema zilei de mâine, aceasta fiind subînţelesă. Oameni care niciodată nu s-au gândit la lipsa banilor. Un apartament fix aşa cum şi l-au dorit, amenajat atent până la cele mai mici detalii. Oameni care n-au păstrat un covor rupt, pătat din simplul motiv că nu-s bani de unul nou. Oameni care n-au avut niciodată de a face cu o pană de curent sau de gaze. Oameni cărora nu le-au crescut ţurţuri la fund pe timpul iernii. Oameni care n-au avut mucegai de curăţat de pe pereţi. Oameni cărora nu le-a plouat niciodată în casă. Oameni care n-au făcut niciodată focul într-o oală. Oameni care n-au trăit ritualul dimineţii la hazna. Oameni care au avut pe masă tot ce şi-au dorit. Oameni care nu şi-au pus niciodată problema emigrării. Oameni care nu ştiu ce înseamnă MIZERIA şi HAOSUL, oameni care nu se pot conecta la conceptele astea. Oameni care nu cunosc golul ce ţi se adună în stomac, când deschizi cutia poştală şi zăreşti factura la întreţinere. Oameni care n-au alimentat niciodată cu 20 de lei de benzină. Oameni care n-au improvizat niciodată cureaua de la alternator cu o pereche de ciorapi. Oameni care n-au mers 15km pe jos că n-au avut bani să ia taxiul. Oameni care n-au dormit niciodată în nisip.  Oameni cărora nu le-a fost niciodată frică să cheme poliţia. Oameni care an de an au avut 30 de zile de concediu în care au putut face fix ce şi-au dorit. Oameni care au întreprins călătorii prin mai toate colţurile lumii. Oameni care au impresia că le-au văzut pe toate: piramidele, Taj Mahalul, Zidul Chinezesc, NYC şi câte o fărâmă din viaţa altor oameni, ilustrată prin superficialitatea unei agenţii de turism, prinsă în acelaşi clişeu dureros.

Oameni cărora le sare vena pe faţă şi leşină, atunci când se scumpeşte dulceaţa cu 5 cenţi.

Sunt oameni cu care, dacă vrei să porţi un dialog, nu ai voie să menţionezi nimic despre lumea sinistră din care vii. Sunt oameni cu care n-ai ce discuta, pentru că toate problemele lor îţi par a fi RIDICOLE, toate glumele lor SECI, toate discuţiile lor LIPSITE DE SENS, toate distracţiile lor PLICTISITOARE. Sunt oameni care-ţi aduc aminte de prietenii din ţară şi de ce haz de necaz făceaţi vara, pe Strada Mântuleasa. Ce le spui despre tine te va schiţa în ochii lor ca pe un soi de neandertaler, o piesă de muzeu mişcătoare. O piesă înspăimântătoare, cu poveşti şi gânduri înspăimântătoare, insuportabil de înspăimântătoare.

Undeva acolo e o lume care nu ştie şi nu va şti nimic de noi. O lume care nu vrea să ştie nimic de noi. 

Previous

Povestea asta nu este inventată.

Next

In cautarea unui Chicken Curry Masala perfect

2 Comments

  1. alex.X3S

    Romania e la nord de balcani iar Grecia la sud.
    …da au nemtii astia cateodata niste dume in ei de ma mir cum au supravietuit…

    • Nu sunt neaparat de acord. “Balcan” sau “balcanic” e ceva foarte vag diferit. Daca ii intrebi pe romani, iti zic ca e mai la sud. Daca ii intrebi pe sarbi iti spun ca e mai la est. Daca ii intrebi pe bulgari iti zic ca e mai la vest. Eu vad “balcanul” ca pe un spatiu nu neaparat cu granite fixe, dar cu un background cultural comun si solid. Dupa ce am stat la taclale cu sarbi, bulgari etc. mi-am dat seama ca avem mai multe in comun decat as fi crezut.

Leave a Reply

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén