Cum se pare că am făcut deja o pasiune pentru science fiction, n-o să mai scriu câte-un post pentru fiecare film/serial în parte, ci o să le trântesc pe toate aici. Dacă nu aveți la ce să vă uitați, luați de mai jos:

Filme SF

 • The Day the Earth Stood Still (1951) – puteți spune despre el ce vreți: că e tras de păr, că are efecte speciale de doi lei, că scenariul e în pom. Mie mi s-a părut foarte interesant să văd cum se făceau filmele SF în anii 50 și cum își imagina omenirea o cultură avansată și super tehnologizată la vremea respectivă. Dacă stai puțin să te gândești, multe din lucrurile ce le fac extratereștrii în film  se aseamănă cu ce-i azi pe Pământ. În fond, pentru lumea de-acum 50 de ani și noi cred că suntem un fel de extratereștrii.  Am scris despre el și aici. 
 • Star Wars (1977 – 2019) – dacă nu l-ați văzut deja, e un mare must.
 • Army of the Twelve Monkeys (1995)  – în 1996 un virus mortal a nimicit omenirea, lăsând în urmă cam 1% din populație, aceasta trăind în subteran. Cam prin anii 2020-2030 savanții dezvoltă o mașină a timpului, varianta alfa (adică plină de rateuri), și trimit un individ înapoi în timp, pentru a afla mai multe despre virus. E cu multe călătorii în timp și chestii.
 • Cube, Hypercube și Cube Zero (1997 – 2004)
 • The Butterfly Effect 1, 2 și 3 (2004 – 2009)
 • Inception (2010) – chiar dacă nu e unul din preferatele mele, e prea cunoscut ca să-l trec cu vederea. Are de-a face lumi încapsulate în alte lumi, matrioska style, și merită măcar o vizionare.
 • Interstellar (2014) – în miezul acțiunii sunt urmărite diverse călătorii spațiale, care duc la mai multe distorsiuni în timp. Fain de văzut la imax. Și mai fain ar fi fost cu siropozitatea redusă cu vreo 30-40%.
 • The Mating Habits of the Earthbound Human (1999) – nu l-am văzut încă.
 • The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005) – o mare, mare nebunie de film, realizat după seria lui Douglas Adams, purtătoare a aceluiași nume. Scenariile sunt ușor diferite, umorul autorului… nelipsit. Recomand atât cărțile cât și filmul.
 • Maze Runner – The Scorch Trial (2015) – Partea a doua dintr-un alt scenariu post-apocaliptic încapsulat în două ore de fugă continuă, în care până și cel mai mic detaliu este previzibil. L-am perceput ca o repetare a tuturor lucrurilor văzute deja în alte ecranizări SF: oameni care ‘recoltează’ alți oameni, o fortăreață super tehnologizată, dincolo de zidurile fortăreței o lume decăzută, o mișcare de rezistență asunsă, o fugă prin deșert, o tabără zombie care nu mai știe de ea și mușcă tot ce prinde etc. Până și actorii se repetă! Chris Sheffield joacă și-n The Last Ship (serial post-apocaliptic). Giancarlo Esposito joacă și în Revolution (alt serial post-apocaliptic). Pe Patricia Clarkson o știm și din Shutter Island (alt film, deși nu tocmai SF, destul de wacky). Maze Runner (2) e film care mie mi-a arătat că pe nișa SF s-au cam scris deja toate poveștile ce puteau fi scrise și este foarte greu să mai faci ceva interesant.

Seriale SF

 • Space (1995–1996) – nu l-am văzut încă.
 • 4400 (2004) – Povestea: 4400 de oameni, dispăruți de-a lungul timpului, se ivesc din nou pe Pământ. Chestii ciudate încep să se întâmple.
 • LOST (2004-2010) – nu cred că necesită prezentări.
 • Dollhouse (2009-2010) – nu l-am văzut încă.
 • FlashForward (2009-2010) –  Timp de 137 de secunde întreaga rasă umană își pierde conștiința, serialul urmărește investigația evenimentului misterios. Un scenariu cu mult potențial, din păcate ni s-a dat să vedem din el doar un sezon. Serialul nu a primit finanțare mai departe, dar s-a scris o carte, continuarea o puteți citi aici.
 • Fringe (2008 – 2013)  – multe, multe călătorii interdimensionale. Amuzant, întotdeauna te ia prin surprindere. Definitiv unul din preferatele mele.
 • Misfits (2009–2013) – primele 2 sezoane foarte mișto, mai ales dacă te-ai săturat de-atâta dramă / acțiune și mai vrei să și râzi puțin. După cel de-al doilea sezon a devenit tot mai tras de păr și mai plictisitor. Serialul are în total 5 sezoane, eu m-am oprit la cel de-al 4-lea.
 • The 100 (2013 – ?) – un serial ajuns deocamdată la sezonul 3. Oamenii au distrus planeta cu bombe nucleare și s-au refugiat pe o navă care orbitează în jurul Pământului. 100 de ani mai târziu nava începe să scârțâie și se văd nevoiți să revină la sol. Ce găsesc acolo e destul de nașpa. Un serial care nu doar urmărește bătăi și cafteli, ci explorează dinamicile dintre diferite triburi și complexitatea din spatele fiecărei decizii pe membrii lor le iau. Pline de dileme morale și expuneri ce fac metafore excelente pentru lucruri ce se petrec în lumea reală.
 • Utopia (2013) – alt serial fenomenal, care din păcate n-a apuc să-și spună povestea la capăt. Ce-l face special e în primul faptul că a fost produs în UK, pentru cei obișnuiți cu filmele americane, accentul actorilor o să fie un mic șoc. Coloana sonoră e incendiară. Mă abțin cu greu să nu trântesc un spoiler, așa că vă mai spun doar atât: conține și câteva faze amuzante cu români  / rromi.
 • Revolution (2012-2014) – Întreaga planetă rămâne fără electricitate și de vină pentru asta este o particulă super-inteligență dezvoltată de oameni. La început acest super-calculator (nu știu cum altfel să-i spun) fusese programat să sugă electricitatea din aer, ulterior a învățat să gândească pe cont propriu și să facă pe zeul. Scenariul sună interesant în schimb actoria… dezamăgitoare. Multe faze trase de păr, multe gagici sălbatice, bătăușe, dar machiate ca la ultimul glamour show. Bonus: în final, povestea rămâne în pom. N-a fost tocmai serialul meu preferat, totuși își merită locul aici pentru povestea îndrăzneață. Nu-i de colo să ne imaginăm cum ar arăta lumea fără electricitate.
 • 12 Monkeys (2015) – am fost la început puțin reticientă în ceea ce privește serialul ăsta. Aveam așteptarea să fie plictisitor, mai ales din moment ce văzusem filmul de câteva ori și n-aveam chef să urmăresc aceeași poveste, doar că întinsă pe mai multe episoade. M-am înșelat, scenariul serialului pleacă din același punct (oamenii din viitor încearcă să corecteze trecutul), însă fiecare minut îl plasează mai departe de film . Serialul aduce o poveste nouă, cu călătorii în timp, paradoxuri, multă acțiune și o notă binevenită de umor. Cu toate astea… pe mine finalul primului sezon m-a dezamăgit. Ca să evităm spoilerele vă spun atât: ar fi putut să încheie totul acolo și să rămână în istorie drept un serial SF memorabil, dar nu. În ultimul episod au întors-o ca la Brăila, au băgat personaje noi, au supra-complicat tot plot-ul, și toate astea probabil numai ca să mai aibă de lucru și anul viitor.
 • Wayward Pines (2015) – când credeam că am văzut toate scenariile SF posibile și imposibile, coerente și incoerente, cu extratereștrii și cu fel de fel de șmecherii masonice, iată că am descoperit încă unul… incredibil. Wayward Pines spune povestea agentului FBI plecat să-și caută colega de muncă (și amanta) dată de câteva săptămâni dispărută. În urma unui accident acesta sfârșește într-un orășel rupt de realitate, în care se petrec fel de fel de lucruri ciudate. Dacă la început pare a fi doar banala poveste a unei echipe FBI/Secret Services/CIA etc. rezolvând diverse cazuri, pe parcurs se conturează o imagine de ansamblu… care te ia cu totul prin surprindere. Foarte fain realizat. Foarte, foarte, foarte mișto scenariul. Îl recomand din plin!
 • Second Chance (2016) – În viitorul apropiat compania LookingGlass, condusă de doi gemeni, va fi dezvoltat niște device-uri super deștepte, dotate cu inteligență artificială. Dar asta nu este singurul lucru cu care se ocupă compania. Recent Otto, fratele, a descoperit un leac pentru cancerul surorii lui: transfuzii de sânge de la un om cu o mutație genetică unic. E frumos să vezi că ies seriale noi, dar mie nu mi-a lăsat cine știe ce impresie. Plot-ul e pe alocuri exagerat, actorii mediocrii iar dilemele cu care se confruntă personajele îmi aduc aminte de-o telenovelă clasică. Îi dau un 4/10.
 • Colony (2016) – în multe aspecte seamănă cu Wayward Pines: un orășel tip colonie separat de restul lumii printr-un zid uriaș. Ce-i dincolo de el este un mare mister. Viața în interiorul coloniei nu este grozavă, cei ce se opun sistemului sunt vânați și omorâți.Producția e în declin, se trăiește într-o lume moderă (cu drone, extratereștrii și armate super-pregătite), dar sărăcăcioasă. Pe scurt, un plot interesant… însă actorii nu m-au convins 100% nici în serialul ăsta.

Mai multe filme și seriale sf în curând. Lipsește ceva de pe listă? Pentru asta avem secțiunea de comentarii. 🙂