Chaika.ro

piaţă de idei – tâmpänien²

Testamentul nou nouț (2015)

Dacă îți plac absurdul, satira, iar moartea îți trezește nu numai frică, ci și o oarecare fascinație, iată un film care s-ar putea să merite drumul până la cinema. Înainte de vizionare e bine să lași la o parte orice pretenții în ceea ce privește coerență și sens, căci filmul ăsta nu va ține cont de nici una din acestea.

După ce ani la rând Alanis Morissette Joan Osborne a plâns “what if God was one of us”, în sfârșit i se oferă un răspuns. Ei bine, Dumnezeu este unul dintre noi, vorbește franceză și locuiește în Bruxelles. Numai că este fix opusul a ceea ce ne-am imaginat: răul în carne și oase, sursa tuturor neajunsurilor și frustrărilor. Atât de amar îi e traiul încât a creat ceva pe care să-și verse toți nervii: pe noi. Și ca să nu se plictisească, Dumnezeu vine în fiecare zi cu tot felul de legi noi: cum este de exemplu cea care determină partea pe care cad feliile cu gem – de fiecare dată cu gemul în jos. Sau cea care ne reglează șansele la iubire – foarte mici. După ce Iisus, sătul de cât de nesuferit e ta-su, se răzvrătește și  fuge de acasă, sora mai mică îi urmează exemplul. Ca să-l enerveze pe Dumnezeu la maxim, înainte de plecare se furișează în biroul lui, îi hackuiește calculatorul și trimite tuturor oamenilor un SMS cu ziua în care vor muri. Un film absurd, bipolar și imprevizibil, unde vizualul aduce aminte de filmele lui Wes Anderson, iar stilul suprarealist e ca o felie din The Science of Sleep. :-)

Previous

La mulți ani…

Next

Deolinda – Parva que sou

2 Comments

  1. xyzc

    “După ce ani la rând Alanis Morissette a plâns “what if God was one of us”

    E vorba de Joan Osborne, nu Alanis Morissette.

    • Am corectat. Acum că ai zis, m-am uitat și eu pe net și am văzut că e plin de mențiuni greșite, inclusiv pe Youtube și în articole despre muzică. Mă întreb cum de a apărut toată încurcătura. :)

Leave a Reply

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén